01 Ağustos 2019
Bilindiği gibi ülkemizin Karadeniz Bölgesi son dönemde yoğun yağışlar sonucunda yaşanan moloz ve rusubat getiren sel/taşkın afetleri sonucunda can ve mal kaybı yaşanmıştı. Ne yazık ki değişen iklim koşullarında yaşanan değişim ile beraber, dere yataklarında ve su yollarındaki yanlış yapılaşma ve imalatlar bu duruma uzun zamandır zemin hazırlamakta idi. Dünya'da bu tip taşkın ve sel afetlerinde çelik moloz bariyerleri en son teknolojinin kullanıldığı hızlı, pratik, esnek ve ekonomik çözümler olarak ön plana çıkmaktadırlar.
Artusa son on senede iki defa bu tip afete maruz kalmış, halihazırda aktif bir taşkın vadisinde Türkiye'nin en büyük çelik moloz bariyeri (Geobrugg® VX160-H6, 8 metre derinliğe sahip 92mm çapındaki deliklere merkezleyiciler ile dengelenmiş Çelik Halat Ankrajlar kullanılarak ) montajı tamamlamıştır.
Montaj hattı seçilirken lokasyonun moloz biriktirme potansiyeli, ankraj yapılacak noktaların jeolojik durumu, topoğrafik koşulları, biriktirme haznesi hacmi ön planda tutularak, montaj kolaylığı için ulaşılabilirlik arka planda bırakılmıştır. Kolay montaj için seçilen erişimi kolay noktalar zaman zaman aslında uygun olmayan yerler olduğundan bu konuda titiz davranılmış ve hiçbir maliyetten kaçılmamıştır.
Not: Geobrugg® Çelik Moloz Bariyerleri Dünya'nın ilk ve halihazırda tek CE belgeli sistemleridir ve de Kaya ve Taş düşmesine karşı tüm bariyerler, yüksek mukavemetli çelik telden mamül ağlar, sığ yamaç heyelanı bariyeri ürünleri gibi sizlere benzersiz bir kalite sunmaktadır.
01.08.2019